Indicaties

Wat doet een osteopaat?

Osteopaten kunnen helpen bij heel wat klachten.

Mogelijke klachten kunnen zijn:

• Rug- en nekproblemen: pijn, lumbago, hernia, blokkades, spierstijfheid, beperkte beweeglijkheid, …
• Gewrichtsproblemen: pijn, frozen shoulder, tenniselleboog, …
• Hoofdpijn: spanningshoofdpijn, migraine, duizeligheid.
• Sportletsels: verstuikingen, herhaalde ontstekingen, tendinitis, krampen, pijnen,..
• Orgaanklachten: zure oprispingen, maagzuur, opgeblazen gevoel, darmklachten, constipatie, verteringsklachten,…

Voor kinderen kan osteopathie hulp bieden bij overmatig huilen, reflux, functionele houdingsafwijkingen, gedragsafwijkingen, concentratiestoornissen, ontwikkelingsachterstanden, slecht slapen, buikpijn, darmkrampen, ontlastingsproblemen,…

De lijst met indicaties is verre van volledig. Het indicatieveld van de osteopathie is zo breed, dat het opnoemen van alle indicaties onmogelijk is. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen.

Wat doet de osteopaat?

Een osteopaat zal alle blokkades en bewegingsbeperkingen in het lichaam, die met de klacht verband houden, in kaart brengen. Zo gaat hij op zoek naar de oorzaak van de klacht en behandelt deze door middel van manipulaties, spiertechnieken en mobilisaties. De osteopaat geneest niet maar moedigt het lichaam aan om zelf te genezen. Dit doet hij door blokkades en bewegingsbeperkingen die een genezing in de weg staan, op te heffen. Apparatuur of medicijnen worden niet gebruikt.

Na de behandeling heeft het lichaam tijd nodig om te reageren op de technieken. Meestal wordt minstens een week gewacht tussen twee behandelingen in.

Een osteopaat is geen vervanger voor de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door.

Bron: IAO